De Olijfolies & Balsamico's van Le Petit Saucisson
 

Olijfolie is een vloeibaar vet verkregen uit het vruchtvlees en pitten van olijven. De hoogste kwaliteit olijfolie is extra vierge olijfolie (EVOO) en is eigenlijk de eerste persing die tijdens het mechanische proces, zonder verhitting, is verkregen. Deze eerste persing heeft geen smaakverlies en is de beste kwaliteit die te verkrijgen is. Olijfolie heeft een hoog gehalte aan Vitamine E en bevat veel onverzadigd vet, dit vet is goed voor de gezondheid.
 

Allereerst worden de olijven geoogst als deze de perfecte rijping hebben (meestal in oktober). De traditionele manier om olijven te oogsten is om de boom te schudden of zijn takken met stokken te slaan om de olijven op de grond te laten vallen. Als er echter geen net wordt gebruikt om de olijven op te vangen voordat ze de grond raken, kan dit zorgen voor gekneusde olijven en dit levert een slechtere kwaliteit op. Het zorgvuldig plukken van de olijven is noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen. Nadat de olijven zijn geplukt, gewassen en alle bladeren zijn verwijderd, is het tijd voor het persen. Hierbij worden de olijven gemalen en gekneed en er ontstaat een olijfoliepasta en de eerste sappen komen vrij. Deze sappen zijn nog ontzettend bitter. Het mengsel wordt uiteindelijk gecentrifugeerd om het water te verwijderen. Wat overblijft is olijfolie. Dit gebeurt allemaal binnen 24 uur.

Extra vierge olijfolie is moeilijk te maken. Er wordt veel aandacht besteed aan het verzamelen en plukken van verse, gezonde olijven en dat zorgt voor hogere kosten. Maar dat maakt het ook 100% natuurlijk en dus gezond. Olijfolie van mindere kwaliteit wordt gemaakt zonder dezelfde zorg als het gaat om het plukken van de te persen olijven. Deze moeten worden verhit en chemisch worden behandeld om de slechte smaak van geoxideerde olijven te verwijderen. Maar goede extra vierge olijfolie is niet alleen gezond, maar is ook een enorme smaakmaker. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen, elk heeft zijn eigen smaak en aroma's. De voordelen voor de gezondheid en de sterke fruitige smaken van extra vierge olijfolie zijn de reden waarom het veel waar voor zijn geld biedt.


Naast pure olijfolie hebben wij ook een breed scala aan oliën met een smaakje. Hiermee bedoelen wij verschillende noten oliën en olijfolie waaraan natuurlijke smaakmakers zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan verse basilicum, geurige knoflook of fantastische truffel. De meeste van deze specialiteiten oliën worden speciaal voor ons in Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië & Spanje bereid. Wij importeren alles zelf en garanderen een kwalitatief hoogstaand product dat vers én betaalbaar is.

Al onze balsamico's worden gemaakt met écht fruit. Pure ingrediënten zorgen voor pure smaken, daar zijn wij van overtuigd! Bekijk ons complete assortiment en probeer ze allemaal eens uit. De vijgen-dadel is een hardloper maar ook de tomaat-basilicum en de mango crema zijn favorieten van veel klanten!

Valroble Olijfolie